A gazdasági mentőcsomag többek között érinti a most diplomázókat és az elmúlt években diplomázók számára is tartogatott támogató intézkedéseket. A munkanélkülivé vált embereket is megpróbálják minél előbb visszaterelni a munka világába, ha szívesen tanulna bele egy új szakmába, most erre is lehetősége lehet.

Ha megszűnt a munkája a járvány miatt, most beletanulhat valami újba!

A gazdaság életben tartására és fellendítésére több intézkedés is bevezetésre kerül, kiemelnénk néhányat, melyeknek hatását a munkavállalók is közvetlenül érezhetik. A cél egyértelműen az, hogy a most veszélybe került munkahelyek megtartását támogassák és a munkanélkülivé vált embereket is megpróbálják átterelni azokra a területekre, ahol most megnőtt a kereslet a szakemberek iránt.

  • Az egyetemi hallgatók most nyelvvizsga nélkül is átvehetik diplomájukat és ez érvényes lesz azokra is, akik az elmúlt években a nyelvvizsga hiányában nem kaphatták meg a diplomájukat, habár rendelkeznek abszolutóriummal – tehát mindenből sikeres vizsgát tettek, leadták és megvédték a szakdolgozatukat és sikeresen teljesítették a záróvizsgát is. Ez mintegy 75.000 embert érint. A döntést azzal indokolta a miniszter, hogy az újra felgyorsuló gazdaságnak sok diplomásra lesz szüksége.
  • A most végző frissdiplomásokat egy egyszeri 500.000 Ft értékű hitellel is segítik, amelyet 0%-os kamattal igényelhetnek meg. A jelenlegi helyzetben nagyon kicsi esély van arra, hogy a diploma megszerzését követően rövid időn belül el tudjanak helyezkedni. Többen az egyetem mellett is folyamatosan dolgoznak, a jelenlegi helyzetben az ő munkahelyeik is veszélybe kerültek, a válság miatti elbocsátások a diákmunkát vállalókat is mélyen érintették.
  • 3 hónapig a rövidített munkaidőben dolgozók bérének 70%-át az állam fizetné. Ennek részletei egyelőre kérdőjelesek, valószínűleg a támogatás a kiesett bér 70%-át pótolná és azokat a munkahelyeket támogatnák ezzel, ahol a rendeléskiesés mértéke 15-50% közötti.
  • Emelik a SZÉP-Kártya keretösszegeket is. 450 ezer Ft-ról 800 ezer Ft-ra emelik a versenyszférában, 200 ezer Ft-ról 400 ezer Ft-ra a közszférában.
  • A munkaügyi adminisztrációt és a dolgozók ügyintézési terheit csökkentik azzal, hogy a betegszabadsághoz szükséges orvosi papírokat most be lehet nyújtani elektronikusan is a munkáltatók felé
  • Több képzés is indul, részben olyan területeken, ahol távolról is lehetne oktatni, és az átképzett munkavállalókkal többek között az informatikai területen lévő munkaerőhiány is javítható lenne. A tandíj 95%-át az állam állja. A munkanélküliek számára is elérhetővé válhatnak ezek a képzések, részükre 0%-os diákhitel felvételét teszik elérhetővé a képzési díj kifizetésére.

Vannak természetesen olyan cégek, amelyek a veszélyhelyzet ellenére is képesek folytatni a tevékenységüket vagy átállítottak a gyártási folyamataikat olyan termékek előállítására, amelyekre most kiemelten szükség van. Az aktuális munkalehetőségeket így továbbra is érdemes figyelni, hiszen lehet, hogy az Ön közelében is lesz új állásajánlat a következő hetekben.