Ismét itt a december, eljött a céges karácsonyi bulik ideje! Ezt általában minden dolgozó várja, ilyenkor ki lehet engedni a gőzt, és az egész éves hajtás után lehetőség van a kötetlenebb beszélgetésekre és a vidám, közös időtöltésre.

Közeleg a karácsony… itt a céges bulik szezonja!

Biztosan mindenki találkozott már azzal a jelenséggel, hogy egyes kollégák ilyenkor úgy gondolják, hogy bármit szabad, hiszen ez egy buli!

Összeszedtünk néhány dolgot, amit semmiképpen sem javasolt még ilyenkor sem megengedni magunknak!

(Szabad) italfogyasztás

Hiába a lazább légkör, esetleg a szabad italfogyasztás lehetősége, azért mindenképpen szem előtt kell tartani, hogy itt a kollégáink és a főnökeink is jelen vannak. Ha valaki tudja magáról, hogy nem bírja az alkoholt és túlságosan is képes elereszteni magát a hatása alatt, akkor az első 1-2 kör után ki kell szállni a közös ivásból, és barátságot kötni egy pohár ásványvízzel!

Főnökre zúdított panaszáradat

Egy közvetlenebb hangnemben folytatott beszélgetés még nem jelenti azt, hogy ez egy jó alkalom a kendőzetlen véleménynyilvánításra! Semmiképpen sem javasolt kritizálni a vállalatot, esetleg konkrétan a főnökö(ke)t! De a kollégákat se kezdjük kibeszélni a főnök előtt, ez ránk rosszabb fényt vet, mint arra, akit éppen próbálunk „leleplezni”. Ha másnap, amikor beértünk dolgozni, még mindig jó ötletnek tűnik egy ilyen beszélgetés, akkor irány a felettes irodája, de a céges rendezvény nem egyenlő egy főnöki fogadóórával. Itt ő is lazítani, ünnepelni szeretne.

Munkahelyi pletyka

Mindig vannak olyan munkatársak, akik szeretnek pletykálni, és nincs is jobb alkalom egymás kibeszélésére, mint egy olyan céges rendezvény, ahol a kollégák többsége jelen van. Érdemes elmenni attól a társaságtól, akik csípős megjegyzésekkel a többieken nevetgélnek. A pletykákra úgysem érdemes adni és jobb, ha mások sem gondolják azt, hogy mi is rosszindulatú dolgok terjesztésében leljük örömünket! Arról nem is beszélve, hogy egy ilyen társaságban nincs lojalitás. Aki előttünk kibeszél másokat, minket is ki fog beszélni!

Csók a fagyöngy alatt

Jól sikerült a karácsonyi buli és hirtelen úgy gondoljuk, hogy megtaláltuk életünk esténk párját? Mindegy milyen forró a hangulat, a legártatlanabbnak tűnő flört is szülhet nagyon kínos helyzetet másnap. Semmiképp sem a céges buli a legjobb helyszín a csábításra! A fagyöngyöt érdemes elkerülni, senki sem azért megy céges buliba, hogy egy tinibulit megszégyenítő eseményen találja magát, ahol mindenki mindenkivel a fagyöngy alatti helyekért verseng! Egy ilyen buli szóljon a jó beszélgetésekről, sok nevetésről. A felhalmozott feszültség levezetésére jobb a táncot választani!

Mi a helyzet azokkal, akik nem szeretnek elmenni ezekre a céges rendezvényekre?

Sokan kellemetlenül érzik magukat egy ilyen meghívás esetén, mert nem akarnak a munkaidőn túl több időt tölteni a munkatársakkal, sem pedig a főnökséggel, így nem látják értelmét a felhajtásnak. Nekik érdemes úgy tekinteni egy ilyen eseményre, mint lehetőségre, hogy új, érdekes embereket ismerhessen meg a munkahelyén. A karácsonyi rendezvények éppen azért nagyszerűek, mert nincsenek leosztott helyek, nem csak azokkal lehet tölteni az időt, akikkel minden nap együtt dolgozunk.

Ha viszont a céges karácsonyi buli teljes kudarcba fulladt és úgy érzi, hogy nem szeretne tovább a jelenlegi közegben maradni, akkor használja ki az ünnepek alatti szabadidejét, két bejgli megsütése között frissítse az önéletrajzát, és nézzen szét, hogy milyen munkalehetőségek közül lehet éppen választani!