Ezzel az összefoglalóval igyekszünk röviden néhány olyan témát említeni a toborzás-kiválasztás témakörében, amit még nem részleteztek más fejvadász cégek vagy állásportálok. Reméljük, sikerül megvilágítani a jelentkezésekkel kapcsolatos esetleges nehézségek, bosszúságok hátterét.

 

Ellenőrizze az álláshirdetés tartalmát!

 • Ha állásportálon talált a hirdetésre, keresse meg a hirdető honlapján is (ha van), mert rendszerint az a pontos és aktuális kiírás. Munkaadók 'karrier' vagy 'állásajánlatok' menüben szokták a megüresedett munkaköröket közzétenni. Ha ott nem találja a hirdetést, lehet, hogy már lezárult a kiválasztás, az állásportálon pedig tévedésből vagy rendszerhiba miatt maradt fent. 

Miért érdemes részletes adatokat megadni regisztrációkor?

 • A kiválasztást végző munkatársak a jelentkezők munkavállalói profiljában az álláshirdetésben szereplő fogalmakra keresnek, mint például középfokú angol, ECDL vizsga, CNC esztergályos stb. Minél több és pontosabb adatot ad meg, annál többször kerül a keresett munkavállalók közé. Ha ezek az adatok csak az önéletrajzban szerepelnek, akkor az első körös szűrésben nem találnak Önre a munkaadók. Regisztráljon minél részletesebb adatokkal! Az állásközvetítés a Humán Centrumnál Önnek minden esetben ingyenes!
 • Humán Centrumnál minden regisztrált munkavállaló kap visszajelzést a kiválasztási döntésről, akkor is, ha nem került sor telefonos vagy személyes bemutatkozásra. 
 • Bár a fenti előnyök általánosak, de ha Ön mobilról vagy időszűkében regisztrált csupán személyes adatokkal, a csillaggal megjelölt állásajánlatokra ilyen esetekben is jelentkezhet. 
 • Állásportálok adatbázisaiban is érdemes regisztrálni, mert a nagyobb vállalatoknak ezekhez is hozzáférésük van. Így Önt úgy is megkereshetik állásajánlattal, ha elkerülte a figyelmét egy-egy tapasztalatainak megfelelő álláslehetőség.

Kerülje el ezeket a hibákat jelentkezéskor!

 • A hirdetés jellemzően tartalmazza a jelentkezés módját. Attól ne térjen el, mert kimaradhat az értékelésből a pályázata. Ha az áll az álláshirdetésben, hogy jelentkezés regisztrációval a honlapon, akkor akik más módon jelentkeztek, kevesebb figyelmet kapnak.
 • E-mailes jelentkezésnél a tárgy mezőbe írja be a megadott azonosítőt vagy pozíció/munkakör nevét, amire a csatolt önéletrajzzal jelentkezik. Egyéb esetben akkor fogják csak átnézni az anyagát és kikövetkeztetni tartalmából, hogy mire jelentkezik, ha kevés a pályázó, aki beazonosítható módon jelentkezett az adott állásra.
 • Ha kérnek idegen nyelvű önéletrajzot, motivációs levelet, ne felejtse el csatolni azt is. Először a teljes értékű jelentkezéseket értékelik, és ha azok között lesznek megfelelő pályázók, a feledékenyek ki fognak maradni a kiválasztás következő lépéseiből.

Jelentkezés optimális időpontja

 • A hirdetések jellemzően 4 hétig jelennek meg az egyes honlapokon. A megjelenést követően minél előbb jelentkezzen, hogy önéletrajzával az elsők között találkozzon a hirdető. Iratkozzon fel álláspostára, hogy mihamarabb értesüljön a legújabb munkalehetőségekről. A második-harmadik héten már elkezdődnek az előszűrések, és ekkor már végleges döntés is születhet. Legyen Ön az elsők között, akinek  a jelentkezésével találkoznak! Hiányszakmákra, speciális szaktudást igénylő munkakörökre persze utolsó pillanatokban is szívesen veszik a pályázatokat, egyrészt mert ott nincs tömeges jelentkezés, másrészt meg tárt karokkal várják az ilyen dolgozókat a cégek. 

Milyen okai lehetnek a visszajelzés elmaradásának?

 • Tömegesek a jelentkezések, és nem győzik a visszajelzéseket. Ez főleg e-mailes jelentkezéseknél illetve toborzási rendszerrel nem rendelkező cégeknél jellemző. 
 • Nem megfelelően nyújtottuk be a jelentkezést (lásd fentebb a hibáknál)
 • A kiválasztási folyamat sokszor hónapokig elhúzódik, különösen igaz ez, ha a döntéshez külföldről is várnak jóváhagyást.
 • Az is előfordul, hogy a kiválasztott dolgozó elkezdi a próbaidejét, de - ha nem válik be - a korábbi jelentkezőkből ismét válogatnak. De! Ha egy munkaadó folyamatosan hirdet egy adott munkakört, és Ön jelentkezése ellenére már másodszor-harmadszor sem kapott bemutatkozási lehetőséget, érdemes néhány hónapig inkább máshol próbálkozni.