A közelgő, március 8-ai nőnap nemcsak arra ad alkalmat, hogy köszöntsük hölgy ismerőseinket, családtagjainkat, kollégáinkat, hanem arra is, hogy felhívjuk a figyelmet a munkaerőpiacon tapasztalható, nők elhelyezkedését, karrierjét befolyásoló körülményekre.  

Egyenlő esélyeket és nem csak nőnapon!
„Egy tapasztalt, okleveles földmérő hölgy, a nála fiatalabb férfi asszisztensével érkezik a megrendelőhöz, aki azonnal a fiatallal elegyedik szóba, ösztönösen azt feltételezve, hogy ő van magasabb pozícióban – egészen egyszerűen azért, mert férfi.”

Hogy mi állhat ennek a kínos szituációnak a hátterében? Elsősorban a mélyen gyökerező, merev nemi szerepek és a gazdasági ösztönzők következményei.

Eltérő karrierutak?

Annak ellenére, hogy az elmúlt évtizedekhez képest óriási előrehaladást tapasztalhattunk a nők karrierlehetőségeit illetően, a statisztikák még mindig azt mutatják, hogy ezek jelentősen eltérnek a férfiakétól. 

  • Európában a nők óránként átlagosan 16%-kal kevesebbet keresnek, mint a férfiak.
  • A vezető vállalatok vezérigazgatóinak kevesebb mint 6,9%-a nő. 
  • Egy friss 2020-as kutatás eredményei szerint, a koronavírus-járvány miatt bevezetett otthoni munkavégzés árnyoldalait – a kisiskolás gyermekek felügyeletét, a tanárral való kapcsolattartást, otthoni teendőket és a házimunka terheit – is jobban érzékelték a nők, mint a férfiak, ahogy a munka és magánélet összeegyeztetését is inkább a nők vállalják magukra. 
  • A statisztikák szerint a gyermekvállalás a férfiak munkahelyi karrierjét pozitív módon, a nőkét viszont sok esetben negatív módon befolyásolja (például a szülési szabadságról visszatérve alacsonyabb pozícióba kerülnek).

Közös érdek

A szervezeti kultúrák többsége még mindig képtelen alkalmazkodni a klasszikus női szerepek mellett megjelenő „dolgozó nőhöz”, és nehezen tud lépést tartani a folyamatosan átalakuló munkaerőpiaci helyzettel. 

A nemek közötti karrier-egyenlőtlenségek megoldása nemcsak igazságosság kérdése, hanem mindannyiunk érdeke és feladata. Egyrészt a cégeknek sem kedvez, ha tapasztalt, megbecsült kollégáktól kell megválniuk a megváltozott életkörülményeik miatt. Másrészt, ha csökkenne a férfiak és nők közötti bérszakadék, az a gazdaságra is jótékony hatással lenne. 

Munkaerő-kölcsönzéssel és közvetítéssel foglalkozó vállalatként felelősséget érzünk abban, hogy emberközpontú szolgáltatásainkkal, az összes munkavállalónk számára egyenlő esélyt biztosíthassunk, és erre másokat is ösztönözzünk. Éppen ezért minden alkalmat megragadunk arra, hogy hangsúlyozzuk a tudatos munkaszervezés, valamint az emberi kapcsolatok és a munkakörnyezet minőségének fontosságát. 

Forrás: ITT, ITT, ITT, ITT, és ITT